Avvisningsbeslut mot egyptier upphävs

Regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot Mohammad Alzery, en av de båda egyptier som under uppmärksammade former avvisades till Egypten. Alzery har utsatts för en oacceptabel behandling, säger migrationsminister Tobias Billström.

– Den nuvarande regeringen har varit mycket kritisk till den förra regeringens beslut så därför är det naturligt att vi ändrar det, säger migrationsminister Tobias Billström.

Vad skulle du säga till Alzery om du hade honom framför dig?

– Den behandling som han utsattes för på Bromma flygplats var fullständigt oacceptabel och därför är det rimligt att det här beslutet omprövas.

Tycker du att han förtjänar en ursäkt från Sverige?

– I den mån det finns någon möjlighet att ge några ursäkter för den här behandlingen så överbringas de naturligtvis genom det här beslutet, säger Billström.

2001 misstänkte Säpo att de båda egyptierna Muhammad Alzery och Ahmed Agiza hade kopplingar till terrororganisationer.

USA-agenter tog över
De fördes till Bromma flygplats där maskerade amerikanska agenter tog över. Egyptiernas kläder klipptes sönder. De fick hand- och fotbojor och sedan träddes huvor över deras huvuden.

Alzery säger att agenterna också gav honom stolpiller och satte på honom blöjor.

För den här affären har Sverige fått en storm av kritik, från bland annat flera FN-kommittéer, Amnesty, Europarådet och Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter.

Fördes till Egypten
De båda männen fördes till Egypten, fortfarande i bojor. Båda säger att de sedan torterades i Egypten.

Den borgerliga regeringens nya beslut på torsdagen gäller en av männen Alzery, Ahmed Agiza sitter fortfarande i fängelse.

Migrationsverket ska nu pröva om Alzery ska få uppehållstillstånd i Sverige. Verket vill på torsdagen inte kommentera hur det ser på hans fall.

JK avgör skadestånd
Justitiekanslern ska avgöra om Alzery ska få skadestånd, och JK har fått rätt att dela ut skadestånd om han tycker att det är rimligt, även om det skulle visa sig att staten formellt inte är tvungen till det enligt lagen.

JK Göran Lambertz har inte ens hunnit börja sin granskning, men räknar redan nu med att Alzery kommer att få skadestånd.

– Jag ska väl inte säga för mycket nu men det förefaller väl troligt att det blir någon form av ersättning, säger Göran Lambertz.

Han har ju haft väldigt speciella och fruktansvärda upplevelser. Han avvisades underbrutala former. Hur avgör man hur mycket skadestånd en person som har varit med om så ovanliga händelser ska få?

– Jag vågar inte säga ännu hur jag ska värdera det.

Tobias Billström säger att regeringen inte kunnat pröva om även den fängslade Ahmed Agiza ska få upprättelse, eftersom han inte begärt något skadestånd hos regeringen.

Förtjänar ursäkt
Men Tobias Billström tycker att även Agiza förtjänar en ursäkt.

– Det är rimligt att man i ursäktsfrågan gör en sådan bedömning. Men nu pratar vi om skadeståndsanspråk och annat och det måste ske i formell mening en framställning till svenska staten, säger migrationsministern.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se