Skräddare ställer ut på Textilmuséet

Skräddarsydda festklänningar, kostymer och historiska dräkter. Från och med söndag ställer skräddare från hela landet ut sina verk på Textilmuséet i Borås. Och temat är just Skräddarsytt.

- Fram till 50-talet var det vanliga sättet att skaffa kläder på att gå till skräddaren. Nu har folk vant sig vid att kläder hänger och sitter fel, säger Ingela Räntfors, skräddare som ställer ut på muséet.

Sammanlagt är det 26 skräddare som ställer ut sina verk på Textilmuséet i ett samarbete med Sveriges skrädderiförbund. Allt från 1600-talsinspirerade dräkter och sftonklänningar till byxor och jackor som man ska kunna ha på sig till jobbet. Och priset för kläderna varierar. Allt från 5000 till 60000 kronor. Men det kan det vara värt tycker Eva Blomqvist, ansvarig för utställningen. Hon menar att det kan vara ett medvetet val man gör som konsument.

- Vi konsumerar ju för mycket, det vet vi alla. Men skrädderi handlar inte om snabba trender som ändras ofta, det handlar istället om kvalitet. Och jag hoppas att man får sig en tankeställare, säger Eva Blomqvist.