Uttalande om Zlatan väcker reaktioner

Uttalande från den ledande Sverigedemokraten Mattias Karlsson om att han inte uppfattar Zlatan Ibrahimovic som svensk, har väckt reaktioner. Karlsson har lett arbetet med att ta fram ett nytt program för Sverigedemokraternas invandringspolitik.

– Jag som privatperson, det har ju ingenting med partiet att göra, uppfattar väl inte Zlatan som svensk, kanske, säger Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna håller just nu att ta fram ett nytt program för partiets invandringspolitik.

Lett arbetet med nytt porgam
Mattias Karlsson har lett arbetet och tagit fram ett förslag där det bland annat heter att:

”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.”

Mattias Karlsson tycker att det är klart att fotbollsspelaren Henrik Larsson är svensk, men är skeptisk när det gäller Zlatan Ibrahimovic.

– Jag uppfattar honom inte som det, på det sätt han tänker, agerar och talar. Han har en attityd som på många sätt inte känns som typiskt svenskt.

– Han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som jag inte uppfattar direkt som svenskt, säger Mattias Karlsson.

Lagrell håller inte med
Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell ställer sig frågande till tankegångarna.

– Jag känner inte riktigt igen resonemanget i programmet. Det är inte på det sätt som vi resonerar inom fotbollen. Vi vill bara ha bra fotbollsspelare i vårt landslag. Dessutom finns det ju en regel för landslagsfotboll och det är att man ska vara svensk medborgare. Det är det vikigaste i de sammanhangen.

– Vi har sagt att Zlatan är hjärtligt välkommen tillbaka därför att det är en bra fotbollsspelare, säger Lars-Åke Lagrell.

Pontus Mattson
pontus.mattson@sr.se