Åklagare överklagar domen för dalaprofil

Domen i Mora tingsrätt om skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för den Dalaprofil som åtalats för våldsbrott mot sin tidigare hustru har överklagats. Åklagaren yrkar på att mannen döms till fängelse för två fall av grov misshandel.

Mannen dömdes i tingsrätten för fyra fall av misshandel och två fall av ofredande, brott med ett straffvärde på fyra månaders fängelse. Men rätten ansåg att mannen är i behov av vård, och istället skyddstillsyn med särskild behandlingsplan som påföljd. Åtalet omfattade betydligt fler brott än vad rätten ansåg mannen skyldig till.

Och kammaråklagare Katarina Lindström tycker inte att rätten gjort en riktig bedömning i skuldfrågan.

I sin överklagan till Svea Hovrätt yrkar hon alltså på att mannen ska dömas för två fall av grov misshandel som sägs ha skett i parets bostad i fjol. Det handlar brott där mannen enligt åklagaren slagit, bitit och sparkat kvinna så att hon förlorade medvetande. Vid ett av dom två tillfällena ska han också ha kastat kvinnan utför en trappa. Men oavsett vilken bedömning som hovrätten gör av dom här fallen menar åklagaren att mannen ska dömas till fängelsestraff och det ska vara längre än dom fyra månader som tingsrätten angav som alternativstraff.

Och kammaråklagare Katharina Lindström vill att sex av dom vittnen som hördes i tingsrätten ska höras om i hovrätten.