Lurade tre bankkontor på halv miljon

Uppdaterad version 13.40
En 41-årig kvinna från Stockholmstrakten åtalades idag i Linköping misstänkt för att ha lurat tre bankkontor i olika delar av landet på över en halv miljon kronor. I morgon ställs kvinnan inför rätta.

Det första bedrägeriet ägde rum på SEB:s kontor i Oxelösund i slutet av februari. Då lyckades kvinnan ta ut 80 000 kronor från en annan persons konto genom att visa upp ett falskt körkort med sin egen bild och kontoinnehavarens personuppgifter.

Därefter gick resan till Gislaved. Den här gången var det Swedbanks kontor som var målet, men i övrigt var tillvägagångssättet detsamma och kvinnan fick ut ytterligare 370 000 kronor.

Nästa mål var samma banks kontor i Ödeshög. Redan påföljande dag stegade kvinnan in där utrustad med sina falska identitetshandlingar, men den här gången insåg bankkassörskan att något inte stod rätt till och tillkallade polis.

Kvinnan lyckades dock smita men nu började bedrägerihärvan nystas upp och i mitten av mars kunde hon slutligen gripas. Dock visade det sig sedan att hon under den tid som utredningen pågått lyckats hinna med ytterligare ett bedrägeri. I början av mars lurade hon Swedbanks kontor i Ludvika på 150 000 kronor.

41-åringen som i morgon ställs inför rätta i Linköping har erkänt bedrägerierna. Själv hävdar hon dock att hon knappt tjänat ett öre på det hon gjort utan bara agerat på uppdrag av andra.

Vilka dessa andra är säger hon sig inte känna till.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se