Ungdomar erkände fönsterkrossning

På måndagen hölls rättegång vid Luleå tingsrätt mot tio ungdomar som åtalats för att ha krossat 84 fönster på två skolor i Luleå. Ungdomarna kom innan fönsterkrossningen överens om att de skulle göra något olagligt, något som de kallar för ”hardcore”. För nämndemannen Sten Wallo är detta något nytt.

De tio ungdomarna är i 17-årsåldern och kom i januari överens om i en lägenhet att göra något olagligt, nämligen fönsterkrossning och det genomförde de både mot Bergviksskolan och Midskogsskolan. Som tillhyggen använde de bland annat spadar, som de stulit i ett förråd på Skogsvallen. Ett vittne såg dem och kunde identifiera dem och samtliga greps av polisen. Vid rättegången erkände de flesta gärningen och gick med på att betala skadestånd till skolorna, men några nekade till brott.

Brottet rubriceras som grov skadegörelse och det kan ge fem månaders fängelse, men åklagare Lindha Nilsson bedömde att straffet här bli ungdsomvård på grund av gärningsmännens låga ålder.

Det var alltså tio åtalade plus lika många advokater och ett 20-tal ungdomar som åhörare i rättegångssalen. Att så många som 10 stod inför domarskranket på en och samma gång är ovanligt, säger Sten Wallo.

– Det här har jag aldrig hört talas om. Men samtidigt visar ju Internet att ungdomarna lär sig olika aktiviteter och följer efter. Det är en oroande utveckling, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se