Dubbelspår skjuts på framtiden

Det blir inget dubbelspår genom Jönköping inom den närmaste framtiden.
När Banverket idag presenterade sin nya reviderade plan om framtidens järnväg så finns inte Jönköping med bland som projekt som ska genomföras före 2015.

Istället skjuts planerna på framtiden och det är moderaterna och den splittrade kommunledningen i Jönköpings fel, säger socialdemokraten Peter Persson.

- Vi har tidigare varit eniga nu har det kommunala regeringen spruckit mitt itu och det är allvarligt, säger han.

Men moderaten Mats Green är av en annan åsikt.

- Tvärtom så var det den tidigare socialdemokratiska kommunledningen som vägrade diskutera annat än ett dubbelspår vid Vätterstranden och det är klart att Banverket tar det som en intäkt för hela Jönköpings kommuns åsikt, säger han.

- Men så fort Banverket ser att det inte råder enighet i en kommun så väljer man att dra sig till någon annan plats där det är enklare att komma fram med investeringar, menar socialdemokraten Elin Lagerqvist.

När banverket presenterade sin nya reviderade framtidsplan idag så är i alla fall inte något dubbelspår i Jönköping längre aktuellt. I alla fall inte inom den närmaste framtiden. 

Jens Möller som är Banverkets regionaldirektör för Jönköpings län ger socialdemokraterna i Jönköping visst medhåll om varför dom beslutat som dom gjort.

- Det är klart vi blir lite osäkra när det sker en en så kraftig debatt som i Jönköping men i det här fallet hade vi prioriterat på samma sätt ändå, säger han.

Men oavsett vad politiker och allmänhet tycker så har Banverket inte längre med Jönköping bland dom projekt som ska genomföras innan 2015. Beklagligt tycker socialdemokraterna, och kristdemokraternas Acko Ankarberg- Johansson har tidigare sagt att hon ska göra allt för att det ska tillbaka i planen igen och moderaterna som varit det parti som är emot dubbelspår ser dagens nya plan som en möjlighet.

- Vi vill verka för att få bort järnvägen från Vätterstranden och då är det naturliga att vi samordnar det här med Götalandsbanan längs södra Munksjön, säger moderaten Mats Green.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se