Poliser tvångskommenderas till Köping

På onsdag sjösätts Västmanlands-polisens nya flaggskepp i Köping, Arboga och Kungsör, KAK. 

Men rekryteringen till den här satsningen har inte varit helt enkel - poliser har tvångskommenderats.

KAK-projektet innebär bland annat att fler poliser stationeras i Köping.

- Vi fick ju tyvärr inte tillräckligt många svar på frivillig basis, så några har tyvärr blivit tvångskommenderade till att börja med här, säger polisinspektör Roger Gustafsson i Köping.

- Och här har ju vi ett jätteansvar, alla vi här i KAK, att vi kan få dem motiverade, och vi kanske kan förmå dem att vilja stanna kvar här.

- Eller i vart fall få dem att tycka att det inte är så tokigt att hamna här i varje fall, säger han till P4 Västmanland.

Det nya projektet i Köping, Arboga, Kungsör - dvs KAK-regionen - kräver alltså att fler poliser är beredda att arbeta på mindre orter, men det har varit svårt att rekrytera.

Antalet poliser i yttre och inre tjänst kommer från och med onsdag att öka från cirka 18 till 40 stycken.

Länspolismästaren Ann-Marie Orler hoppas att projektet i sig kommer att få fler poliser intresserade av tjänstgöring i KAK- regionen.

- Det är vår förhoppning att projektet ska kunna göra det här mer attraktivt, genom att påvisa att man får möjlighet att fördjupa sig och lära sig andra saker, säger Orler till P4 Västmanland.

Polisinspektör Roger Gustafsson i Köping säger att det polisiära arbetet i KAK nu kommer att underlättas av invånarna lättare kommer att känna igen sina poliser, och genom att poliserna kommer att lära känna området bättre.