Inte givet att Nalin Pekgul blir omvald

Det är inte givet att Nalin Pekgul blir omvald som ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet. I dag, måndag, är sista dagen för distrikten att nominera och en handfull av dessa vill inte att Nalin Pekgul ska väljas om.

Ett av de distrikten är Örebro län, där Kicki Johansson är ordförande.

– Jag tror framför allt det är den demokratiska processen som vi känner inte riktigt finns och att fånga upp de tankar och känslor som finns ute i klubbarna och föra en strategisk politik, säger hon.

Ekot har talat med 20 av kvinnoförbundets totalt 26 distrikt. Elva av dessa stöder helt Nalin Pekgul, men fem av distrikten vill inte att hon blir omvald och för istället fram riksdagsledamoten Veronica Palm. Några av distrikten har valt att inte nominera någon alls.

”Det har irriterat många s-kvinnor”
Kritiken mot Nalin Pekgul som förs fram från flera håll handlar delvis om politiska sakfrågor, bland annat att hon och styrelsen inte ville driva kravet på sex timmars arbetsdag, något som har upprört många, enligt Kicki Johansson, s-kvinnor i Örebro län.

– Det tror jag har irriterat väldigt många s-kvinnor i hela landet.

Men Nalin Pekgul har också fått kritik för att hon har uttalat sig om att hon tycker att socialdemokraterna bör slopa kravet på att avskaffa monarkin. Flera distrikt som nu alltså för fram Veronica Palm vill gärna ha en ledare som sitter i riksdagen, vilket Nalin Pekgul inte längre gör.

Fram träder bilden av ett splittrat kvinnoförbund, där många distrikt har uttalat sitt starka stöd för Nalin Pekgul och där några vill se en ny ledare. Splittringen finns inte minst i Nalin Pekguls hemmadistrikt Stockholms stad, som häromdagen nominerade henne, men där en handfull lokalklubbar inte ger henne sitt stöd.

”Det är uppseendeväckande”
Anna Schönbeck, som är ledamot i distriktsstyrelsen och som själv reserverade sig mot Stockholms stads beslut, kommenterar det faktum att Nalin Pekguls hemmadistrikt inte står enade bakom henne.

– Man får väl säga att det är uppseendeväckande att det är på det sättet, när det vanligtvis i vår rörelse är så att när en ordförande ställer upp för omval så är det mycket ovanligt att hon får något annat än ett helhjärtat stöd.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se