Nytt på odlingsfronten - lästips 9 april

Nyttans växter
av Kerstin Ljungqvist

Denna bok på hela 590 sidor är en praktfull och mycket välskriven bok som dels handlar om växter som människan  använder eller har använt på olika sätt och dels en omfattande historik om svensk medicinalväxtodling. I den historiska delen får vi lära känna medicinalväxtodlingens ”grand old man” Johannes Henriksson och hans omfattande verksamhet i Dals Rostock. Uppslagsdelen består av inte mindre än 1 060 växtbeskrivningar. Kerstin Ljungqvist , som driver Örtagården i Dals Rostock i Dalsland, .har gjort allt själv; text, foton, akvareller, teckningar, redigering och layout– allt utom att trycka boken.
Ett fantastiskt uppslagsverk!
Förlag: I egen regi – Calluna Förlag. Boken kan beställas från Kerstin Lundqvist, Lövåsvägen 13, 464 50 Dals Rostock. Tel: 0530-206 80, e-post: kerstin@rostock.se, hemsida: www.rostock.se

Handbok för köksträdgården
av Lena Israelsson.

Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson har varit en oumbärlig bok om köksväxter sedan första utgåvan kom år 2000. Den nya utgåvan har utökats med ytterligare ca 20 spännande köksväxter, fler inspirerande bilder, fler odlingstips och två helt nya avsnitt; ett om snabbodling och ett om sommarblommor i köksväxtlandet. Avsnittet om snabbodling handlar om att odla i pallkragar, bekvämt för alla och en var och gynnsamt för växterna. Förutom detta upptar boken även odling av kryddor och bär.
Förlag: Wahlström & Widstrand

Trädgårdens bär
av Leif Blomqvist

En finsk-svensk bok om bär – det betyder att härdighet är av största betydelse. Trädgårdens bär är mycket omfattande bok om alla slags bär skriven av trädgårdsmästaren och plantskolemannen Leif Blomqvist från Lepplax i Finland. Verkligen spännande med odling av häggmispel, bärtry, minikiwi. aronia, havtorn,  hjortron, tranbär, lingon, amerikanska blåbär förutom naturligtvis alla mer vanliga bärslag såsom, jordgubbar, hallon, vinbär m.m.  För var och en beskrivs sorter, odlingsteknik, skötsel, skadegörare och odlingsråd i korthet. Boken avslutas med läckra recept. Fantastiskt bra bilder och gott om bilder.

Äppel i norr
av Leif Blomqvist. 

Om härdiga äpplesorter handlar Leif Blomqvists bok Äppel i norr, som utkom 2005. Jag har en känsla av att alltför få har upptäckt denna bok.  Tänka sig 102 olika äppelsorter som är härdiga i åtminstone zon 4–5. De flesta klarar sig betydligt längre norrut. Förklaringen är att dessa sorter i de flesta fall härstammar från Ryssland. Många kom till Finland via ryska gårdfarihandlare,  s.k. påsaryssar.Trevlig bok med mycket fint bildmaterial.
Förlag (gäller båda böckerna ovan): I egen regi. Böckerna kan beställas från Leif Blomqvist, Bodövägen 210, 685 30 Lepplax, Finland, e-post: blomqvist@multi.fi, hemsida: www.blomqvistplantskola.com

Perenner. Våra trädgårdsväxter
av Marie och Björn Hansson.

Det kan tyckas att det redan finns tillräckligt med böcker om perenner. Perenner är mer populära än någonsin och det har vi många att tacka för, Enköping och Sävsjö för att nämna två städer som ger oss massor med inspiration. Nya arter och sorter kommer hela tiden ut på marknaden och i Sverige vildväxande blommor får också en plats i planteringarna.  Boken ger oss inspiration, lär oss hur vi skall sköta om perennerna och den största delen av boken är ett oumbärligt lexikon på 242 sidor.
Förlag: Prisma.