Klassiska referat: VM 1994 i USA

1:48 min

Det blev en magisk sommar 1994. Sverige hade misslyckats rejält i Italien fyra år tidigare och förväntningarna var inte stora inför inledningsmatchen mot Kamerun. En månad senare hade svenskarna tagit VM–brons.

Sverige-Kamerun 2-2
Backklippan Janne Eriksson hade skadat sig precis innan VM och läget var en aning osäkert. Men det började bra. Roger Ljung nickade in 1-0 mot Kamerun i första halvlek. Och det slutade bra, Martin Dahlin kvitterade till 2-2.

Sverige-Ryssland 3-1
Tommy Svensson kände innan matchen att det här skulle gå vägen. Ryssarna tog ledningen på straff men sedan tog Sverige över. Tomas Brolin kvitterade också det på straff och sedan var det Martin Dahlin-show.

Sverige-Brasilien 1-1
Nu väntade Brasilien i gruppfinal. En poäng och åttondelsfinal nästa. Brolin fick bollen på mittplan, serverade Kennet Andersson en crossboll som den långe därframme läckert placerade in i det bortre hörnet. Romario kvitterade i andra halvlek.

Sverige-Saudiarabien 3-1
Saudiarabien väntade i 40-gradig hetta. Tidigt ledningsmål av Martin Dahlin. I andra halvlek avgjorde Kennet Andersson med två fina mål

Sverige-Rumänien 7-6 efter straffar (2-2 efter förl)
Rumänien, som slagit Argentina, väntade i kvartsfinal. Sverige tog ledningen sent i andra halvlek på en finurlig frisparksvariant. Rumänien kvitterade i slutminuterna och tog sedan ledningen i förlängningen. Schwarz blev utvisad men Kennet Andersson lyckades kvittera.
I straffläggningen visade Thomas Ravelli vad han gick för.

Sverige-Brasilien 0-1
I semifinalen mot Brasilien var det spel mot ett mål. Ett tröttkört Sverige med en halvskadad Martin Dahlin på topp mosades av brassarna. Men det var inte förrän efter utvisningen på Jonas Thern som Romario lyckades få hål på Ravelli.

Sverige-Bulgarien 4-0
I matchen om tredje pris mot Bulgarien satte svenskarna högsta fart från start. Brolin inledde målskyttet och när Kennet Andersson nickade in 4-0 blev han bäste svensk VM-målskytt någonsin med sina fem mål.

Radiosporten
radiosporten@sr.se