Fängslade svenskar i Iran frigivna

Uppdaterad 22:00
På måndagen släpptes de två svenska byggnadsarbetarna Jari Hjortmar och Stefan Johansson som suttit fängslade i Iran i över ett år.

På måndagskvällen har de tagits emot på svenska ambassaden i Teheran, och hoppas vara tillbaka i Sverige i morgon.

Ingen av dem vill ännu uttala sej, men Stefan Johanssons fru Ann Johansson, har talat med sin man.

– Ja det har jag gjort. Han ringde för en stund sen och ringer väl senare ikväll när de fått lite mat i sig på svenska ambassaden.

Vad sa han, hur kände han sig?

– Det känns bra så klart.

Hur har de haft det?

– De har haft det förhållandevis bra.

Ann Johansson i Falköping förbereder sej på att träffa sin man igen, efter över ett år i fängelse i Teheran släpptes på måndagen hennes man Stefan Johansson och hans arbetskamrat Jari Hjortmar fria.

Tagit foton
De jobbar i byggbranschen, och var i Iran för att instruera iranierna om betongteknik. Vid en utflykt, när de nyss kommit dit, greps de, och dömdes för spioneri, de hade vistats på otillåtet område, och tagit foton.

De har själva sagt att de inte visste att de hamnat på förbjudet område. Men där fanns byggnader, som hör till den iranska marinen.

Urban Ahlin, som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Skaraborg, och vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, har agerat för att få Hjortmar och Johansson frisläppta.

Slutet av mars
Han har varit i Iran flera gånger, och i höstas fick de anhöriga resa med och besöka de båda fångarna. Det fanns visst hopp i slutet av mars, att de skulle släppas i samband med det persiska nyåret, men idag kom det positiva beskedet från det iranska utrikesdepartementet.

Varför det blev just idag är svårt att säja, enligt Urban Ahlin.

– Jag har försökt påtala för iranierna under en ganska lång period att de borde släppa svenskarna, så jag tycker att det är bra att de gör det nu. Men varför det är just nu får du fråga de om. Det officiella skälet är att de har blivit benådande med anledning av profeten Alis födelsedag.

En talesman för det iranska utrikesdepartementet säger enligt den franska nyhetsbyrån AFP, att de släpps inom ramen för Irans humanitära ansträngningar och efter vädjanden från familjerna och upprepade vädjanden från svenska politiker.

Svårt för barnen
Ikväll är de på den svenske ambassadörens residens i Teheran, och hoppas vara tillbaka i Sverige i morgon. Drygt ett års väntan kan då vara över för familjerna, det har varit svårt för barnen att förstå var pappa har varit säjer Ann Johansson.

– När det händer en sån här grej så går det ju att förklara för en åttaåring, men inte för en treåring vad som händer. Men vi har skött det lugnt och sansat och det är så det får vara.

Ni har fått vara rätt lågmälda om det här?

– Det är jag som bestämt det, för att mina barn och för att vi själva ska klara av det. Jag hade inte orkat med det om vi hade haft en massa att prata och läsa och lyssna jämt. Det hade nog inte gått tror jag.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se