Bildt har kvar andra uppdrag

Utrikesminister Carl Bildt har ännu inte lämnat 10 av sina uppdrag runt om i världen. En kartläggning som Ekot har gjort visar att Carl Bildt har haft 56 uppdrag för olika företag och organisationer de senaste sex åren. När Carl Bildt tillträdde som minister lovade han att lämna alla styrelseuppdrag.

– Grundlagen är ju, tack och lov tycker jag, på goda grunder glasklar. Du får inte ha några andra uppdrag, så sade Carl Bildt den 6 oktober förra året.

Men trots det har Carl Bildt inte lämnat alla sina uppdrag. Det framgår när Ekot ringer till de organisationer och företag som Bildt varit engagerad i.

Tio tankesmedjor svarar ja
Representanter för tio tankesmedjor och företag svarar ja på frågan om Carl Bildt finns kvar på sitt uppdrag även nu sedan han blivit svensk utrikesminister.

Detta trots att Bildt sagt att en minister inte får ha några andra uppdrag än ministeruppdraget.

Bland annat sitter han kvar i rådgivande styrelser i flera tankesmedjor med inriktning på utrikespolitik, säkerhetspolitik och Europapolitik, som Centre for European reform. Allt enligt tankesmedjorna själva.

Här finns också den danska nyliberala tankesmedjan Cepos som arbetar för ökade privatiseringar och mindre stat i Danmark.

– V önskar en större personlig frihet och en mindre stat, och vi försöker att påverka de politiska partierna, säger Casper Elbjørn, kommunikationschef på Cepos.

Eftersom utrikesminister Bildt i en veckas tid varit så upptagen att han inte kunnat svara på Ekots frågor är det än så länge oklart om han aktivt valt att stanna kvar i styrelserna eller om han glömt bort att säga avsäga sina uppdrag.

Minst 56 organisationer och företag
Men en hel del uppdrag har han ändå hunnit avsluta. Ekots kartläggning visar att Carl Bildt sedan 2001, året då han avslutade sitt uppdrag för FN på Balkan och bestämde sig för att lämna riksdagen, har haft uppdrag för minst 56 organisationer och företag.

Informationen kommer från offentliga uppgifter från organisationerna själva. Det här är betydligt fler uppdrag än vad som tidigare varit känt och betydligt fler än vad som anges i hans officiella CV på regeringens hemsida.

Bland uppdragen som Bildt nu lämnat finns några slutna konsultbolag som inte vill ange vilka deras kunder är.

Bildt har till exempel varit rådgivare till den amerikanska advokatbyrån Akin Gumps nu nedlagda dotterbolag Akin Gump Global Solutions och suttit med i rådgivande styrelsen i brittiska konsultfirman Montrose Associates. Bolaget hjälper företag hantera politiska risker i samband med företagsaffärer i komplicerade delar av världen.

Vill inte avslöja kunderna
Vd:n Michael MacClay som jobbade ihop med Bildt under hans tid i Bosnien vill inte avslöja vilka kunder bolaget haft, men berättar att Bildt bland annat hållit så kallade frukostdragningar för företagets kunder.

– Carl brukar komma till London och prata vid frukostbjudningar som vi anordnar för att diskutera säkerhetsfrågor, säger Michael MacClay.

Bildt var också med och grundade ett tyskt företag som bland annat specialiserat sig på rådgivning i samband med känsliga vapenaffärer.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se