Söndag summarum: Om olika perspektiv

Veckans söndag summarum kommer hela vägen från Buenos Aires, Argentina, och är signerat journalisten Claes Aronsson.

Jag trampade i en hundbajs häromdagen.  

Hej förresten! Claes Aronsson heter jag; journalist bosatt i Buenos Aires sedan några år tillbaka.

Hundbajs finns det gott om här i den lite flotta stadsdelen Palermo där jag bor i den argentinska huvudstan. Pimpinetta argentinska skönhetsopererade tanter vägrar att plocka upp efter sina jyckar.

Härifrån är det bara tio minuter med bil till ett av stadens största slumområden med 15 000 utblottade människor. Men hundbajs är ändå en mer påtaglig plåga i mitt liv.

Perspektiv. Jag är den förste att medge att jag ofta saknar perspektiv på samma sätt som ni svenska sportnördar vägrar titta upp från er lilla ankdamm där hemma.

Jag är själv en sportnörd som har min svenska nationalitet och behov av att följa till exempel Sverige i ishockey-vm å ena sidan.

Å andra sidan har jag efter några år utomlands börjat bli så pass internationell att jag stör mig på svenskvinklingen på allt inom sporten i Sverige och för den delen även allt annat vi intresserar oss för inom andra ämnesområden.

Hallå! Världen väntar där utanför med en massa bra historier. Kan vi inte bara förstå att Sverige ofta är ganska ointressant. Ok. Vi är bra för att vara så litet men inte tillräckligt spännande för att sportkonsumtionen ska vara så svenskfokuserad.

Är det så här i hela världen? Kör till exempel folk i Luxemburg med Luxemburgvinkling hela tiden?

Ok. Jag tar ett andetag.

Jag bor i Argentina och när Inter vann italienska ligan förra helgen så stod det inte en rad om att Zlatan var den störste i argentinska tidningar.

Ännu mindre nämndes hans ljumskskada veckan efter. I stället fokuserade medierna på att åtta argentinare, flera tongivande i inter, vann Scudetton. Åtta stycken!! Zlatan var bäst men argentinarna var flest.

Jag vet inte om det är vi journalister eller sportkonsumenterna som styr Sverigefokuseringen men nog borde vi väl ibland lyfta blicken och försöka förstå att vi seglar i en ankdamm. Havet låter inte det spännande ibland som ett altenativ?

Zlatans ljumskskada eller Allbäcks knä; ställ det i  kontrast till Maradonas kamp för livet. Maradona! Han skulle kunna bli president om han ställde upp i valet i Argentina.

Jag säger inte att Sverige är sämst och att sporten är ett undantag från andra ämnesområden. Efter tsunamin till exempel så rapporterade argentinska tidningar om en död argentinare. Något som borde ha varit en notis men som blev själva huvudnyheten här borta.

Just nu fylls allt av Maradona. Häromdagen dödförklarades han enligt rykten men åteupplivades senare på kvällen i mer seriösa medier.

FOKUSERING leder till en massa falsk information. Om vi hela tiden vill veta vad som händer med Zlatan får vi också leva med att vi antagligen blir väldigt felinformerade.

Räkna med att han kommer att vara klar för em-kvalet i juni ett par gånger och att han också kommer att sägas vara helt borta några gånger fram till dess.

De artiklarna skulle ha kunnat fyllas med andra spännande stories, kanske från Luxemburgs speedwayliga eller ett reportage om ungdomsfotboll i Elfenbenskusten. Vad vet jag. Vi får väl det vi förtjänar.  

Nu ska jag börja ladds inför Boca juniors viktiga match i den argentinska fotbollsligan. De har förresten fått sina färger från den svenska flaggan. Det kanske får även er där hemma att bli intresserade?

Ha det gott.

Det här var Claes Aronsson för Radiosporten i Buenos Aires.

Radiosporten
radiosporten@sr.se