Chavez höjer löner och förstatligar

Fidel Castro deltog inte på första maj-firandet i Havanna, trots att hans allierade Bolivias Evo Morales och Venezuelas Hugo Chavez försäkrat att han skulle göra det. Men både Chavez och Morales hade andra överraskningar att bjuda på.

I Venezuela inleddes första maj med att regeringen symboliskt tog över fyra stora oljeprojekt i Orinocobältet som hittills drivits av utländska oljebolag.

Efter långa förhandlingar har praktiskt taget alla de utländska bolagen, inklusive norska Statoil, gått med på att det statliga venezuelanska oljebolaget PDVSA tar över 60 procent av aktierna och den operativa kontrollen av projekten.

Höjde minimilönerna
Redan innan dess hade president Hugo Chavez traditionsenligt lovat att höja minimilönen med 20 procent - vilket gör att den hamnar på lite drygt 2 000 kr i månaden.

Men den stora nyheten, var Chavez beslut att Venezuela ska lämna Internationella valutafonden och Världsbanken.

Kan lämna OAS
Men Chavez gick längre än så. Han sa också att om de amerikanska staternas organisation, OAS, fortsätter att kritisera honom, så kommer Venezuela att lämna också den organisationen.

Idag är Kuba det enda amerikanska land som inte är medlem i OAS.

Morales överraskar
Förra årets första maj överraskade Bolivias Evo Morales alla med att annonsera förstatligandet av landets alla gas- och oljetillgångar.

Och även i år har Morales utlovat överraskningar.

Mycket tyder på att det kommer att handla om mer förstatliganden - den här gången av gruvsektorn, men också om en ambitiös plan för att skapa nya arbetstillfällen.

I övriga Latinamerika var första maj inte en dag för regeringsproklamationer, utan mer av protester mot regeringen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se