"Turkisk schlagersångare" drog 500 till (s) på 1:a maj

Cirka 500 personer, nästan dubbelt så många som i fjol, kom till socialdemokraternas förstamaj-möte i stadsparken i Borås. Vice partisekreteraren Håkan Juholt talade om orättvisor, blå skatteväxling och nedrustning. Men mesta jublet drog han ner när han presenterade sig som turkisk schlagersångare med partysug.

Vem sjutton är Håkan Juholt? var det många som undrade när socialdemokraterna presenterade sin huvudtalare på 1:a maj i Borås. När SR Sjuhärad visade hans foto för folk på stan blev svaren: en dansbandsartist, en efterlyst gangster eller en turkisk schlagersångare med partysug. Det sista använde Juholt, till publikens jubel, när han presenterade sig för de som samlats för att demonstrera under socialdemokraternas röda fanor i Stadsparken i Borås.
Sen ägnade Juholt talet åt välfärdsfrågor, nedrustning och slopandet av fastighets- och förmögenhetsskatten, något han kallade ”blå skatteväxling”.
Även om det kändes glest i leden var dom cirka 500 som (s) lockade nästan dubbelt så många som i fjol, och regionstyrelsens ordförande Roland Andersson betecknade det som en nytändning för rörelsen:
-Sen måste vi betänka att dom massor som kom på mötena förr i tiden är gamla och kanske inte orkar ta sig ut idag, säger Roland Andersson.
Förra kommunalrådet Solveig Kjörnsberg, som sa sig ha stor förståelse för att många stannat hemma i det vackra vädret, var glad över uppslutningen. Men hon saknade ungdomen.
-Jag hörde i affären hur hon som satt i kassan frågade en kompis vad första maj var för något. Sånt är ju tråkigt, säger Solveig Kjörnsberg, som ändå tror att SSU:s miljöprofil kommer att locka fler ungdomar att engagera sig vad det lider.
Förutom Håkan Juholt talade också SSU:s ordförande i Borås Malin Emanuelsson och riksdagsledamoten Anki Ahlberg på mötet.