Sverige vann EM-kvalpremiären - med spelare från länet på planen

Svenska damlandslaget i fotboll besegrade Italien med 2-0 på bortaplan i den första EM-kvalmatchen. Sunnanås stjärna Hanna Marklund och Umeå IKs backklippa Anna Paulsson spelade hela matchen. Umeå IKs lagkapten Carolina Westberg var avbytare, men spelade ej. Kommande EM spelas år 2009 i Finland.

Fotbollsdamernas EM-kvalpremiär mot Italien slutade med svensk 2-0-seger.

-Det var skönt att starta kvalet med en vinst mot huvudkonkurrenten, säger förbundskapten Thomas Dennerby till TT efter matchen.

Även om de flesta hade hoppats och trott på en enkel svensk seger är Italien ett lag som har utvecklats på senare år. I mars besegrade Italien regerande världsmästarna Tyskland med 1-0 i Algarve cup. Italien är framför allt starkt defensivt, vilket Sverige fick erfara i lördagens kvalkamp.

-De spelade tätt bakåt, säger Dennerby. Samtidigt gjorde vi det lätt för dem eftersom vi blev väldigt stillastående.

Dennerby är framför allt nöjd med Sveriges försvarsspel. Italiens enda målchans kom i tredje minuten. En nicktouch i samband med en frispark damp ner i ribbans ovansida.

-Efter det spelade vi fantastiskt försvarsspel med hela laget. Vi satte press på dem och låg rätt i positionerna, det såg väldigt bra ut.

Seger nickade till

Linköpings mittfältsstjärna Caroline Seger gav Sverige ledningen med 1-0 när hon nickade in en frispark från Frida Östberg, ett mål som kom under en period när Sveriges anfallsspel fungerade bra.

-I andra halvlek fortsätter vi tyvärr att spela väldigt stereotypt. Bollhållaren hade högre fart än medspelarna och då fungerar inte anfallsspelet.

Först fyra minuter in på tilläggstid kunde Sverige avgöra definitivt. Mittfältaren Nilla Fischer nickade in ett inlägg från Victoria Svensson efter en korthörna.

-Typiskt att vi gör mål på fasta situationer som vi inte har tränat på sista tiden. Det kanske är hemligheten, säger Dennerby.

Nästa EM-kvalmatch spelas borta mot Rumänien den 16 juni. Fyra dagar senare är det hemmamöte mot Ungern.