Långa köer till dagisplats i Kiruna kommun

Det är långa väntetider i Kiruna kommun för att få dagisplatser. Och nästan omöjligt att få plats på samiska daghem. Viveka Nutti är en av många uppgivna föräldrar i Kiruna som söker dagisplats till sitt barn.
- Det är ohållbart i längden att ha det så här, säger hon.

Viveka Nutti har en son på 2 år. Hon arbetar som vikarie sedan en månad tillbaka.

Eftersom både hon och hennes sambo jobbar så måste dem få hjälp av släktingar med att passa sonen, som varit på dagisplats kö redan innan han var ett år. Och på grund av språket så försökte de få sonen på ett samiskt daghem. Men att få plats där är något som Viveka Nutti upplever som omöjligt.

– Det är ohållbart i längden att man måste ha det såhär, det är kommunens skyldighet att ordna, säger hon.

Förtur ingen betydelse
Sameradion har pratat med flera föräldrar som är eniga om att det är väldigt svårt att få dagisplats i Kiruna kommun.

Då Viveka Nutti fick jobbet hamnade hon på förtur i dagisplatskön. Men det har lite betydelse menar hon.

– Det betyder ju ingenting, det finns hur många förturer som helst och jag hinner ju sluta jobba innan jag får plats, säger Viveka Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio