Distributörer tiger om gratis parabol-tv

Det går att se digital-tv gratis via paraboler, om man nöjer sig med de fria tv-kanalerna. Det talar distributörerna tyst om, men det är en lösning som kan göra att sommarstugeägare slipper svartruta efter digital tv-övergången.

– Det är ju våra frikanalspaket. Man behöver ha en utrustning givetvis, säger Anders Andersson som jobbar på Viasats kundtjänst.

Vad är det man behöver?

– Parabol och digitalbox som klarar av våra krypteringssystem.

Vad kostar det?

– Det är inget som vi säljer löst, så det är svårt att säga.

Det verkar som om ni egentligen inte vill att folk ska välja det här?

– Det är ju inte vår tjänst om man säger så.

Satellit-tv-bolagen talar inte högt om att de har lösningen på alla antennproblem, gratis tv via parabol. Varken på Canal Digitals eller på Viasats webbplatser nämns lösningen med ett enda ord.

Tjänar inga pengar
Orsaken är att bolagen inte tjänar några pengar på frikanalerna. Så inte heller Canal Digital säljer paraboler eller boxar till frikanalskunder.

– I så fall skickar vi bara ut kort till dig med de frikanalerna och sen får du lösa det med parabol och box själv, säger man på Canal Digitas kundtjänst.

Jag kan inte köpa box och parabol av er?

– Nej.

Men faktum kvarstår, hushåll som inte får in digital-tv via antenn kan utan några månadsavgifter titta på ett antal frikanaler via parabol som alla SVT:s kanaler och TV 4.

Skillnad på pris
Det räcker alltså att montera en enkel parabol mot söderhimlen, koppla in rätt sorts digitalbox, ringa satellitbolaget och få klartecken. Viasats fria kanaler är numera gratis medan Canal Digital tar en kortdeposition på 795 kronor.

– Det är en hanteringsavgift som vi har som är ett värde som finns i kortet med kryptering och så vidare. Den dagen man vill lämna tillbaka kortet får man tillbaka pengarna, säger Canal Digitals vd Patrik Hofbauer.

Varför finns inte den informationen på er webbsida?

– Det kan jag inte kommentera, men det är självklart att den ska finnas där.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se