
Pris viktigare än miljö för elkunder
Fyra av Europas smutsigaste kolkraftverk ägs av statliga Vattenfall, visar en lista från Världsnatur-fonden. Men de Vattenfallskunder som Ekot talat med tycker att priset är viktigare när de väljer elleverantör än bolagens miljösatsningar.
Bengt Kurén i Stockholm tänker inte byta elbolag.
– Vi tänker inte göra någon ansträngning för att byta. Men rätt vad det är så ringer det någon och säger: ”det blir billigare om du tar det här” och då kanske vi byter, säger han.
Vattenfall satsar på kolkraftverk i Tyskland. Samtidigt håller Vattenfall en hög profil om sitt miljöansvar. De framhåller också sina forskningssatsningar på att lagra koldioxid i marken.
Forskar om lagring
Vattenfalls forskningssatsning är 0,5 promille av års-omsättningen på 145 miljarder kronor, enligt Världsnaturfonden.
Professor Filip Johnsson vid Chalmers i Göteborg forskar om koldioxidlagring i samarbete med Vattenfall. Han säger att det dröjer flera år innan detta kan lämna forskningsstadiet.
– Det kommer säkert att finnas någon anläggning kring 2015. Men man har som sikte att den ska få större genomslag från 2020 och framåt.
Så det kan ta tid innan man har löst utsläppsproblemen med den kolkraft man har i Tyskland?
– Ja, det kommer säkert att ta minst fem, sex år. Det beror ju på vad politikerna gör. Det är viktigt att vi får en drivkraft, så att det kostar att släppa ut koldioxid. Det kan ju gå fortare, men teknikutvecklingen kommer säkert att ta fem sex år till innan det är kommersiellt.
Motiveringen till det statliga ägandet av Vattenfall har varit att det är bra med statlig insyn och styrning av energiproduktionen.
Näringsminister Maud Olofsson vill idag inte kommentera Vattenfalls placering bland de stora koldioxidutsläpparna. Hon hänvisar till att kolkraftverken i Tyskland är en fråga för Vattenfall.
Miljöpartiets riksdagsledamot Ulf Holm vill att regeringen ska använda sin makt att påverka Vattenfall.
Fler bevis krävs
Kristina Olausson och Bengt Kurén har Vattenfalls el på sommartorpet. De tycker att det behövs starkare bevis för bolagets miljöförstöring för att de ska bestämma sig för att byta leverantör.
– När man ser konkreta bevis på att det är något som är galet. Och visst, det ser man ju nu med de här rapporterna... säger Kristina Olausson.
– Jag är lite tveksam till det där med miljöförstöring, om det är så farligt som de försöker att göra det till... säger Bengt Kurén.
Annika Digréus
annika.digreus@sr.se
Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se