Scan riskerar miljonvite

Slakteriföretaget Scan med fabrik i Skara måste betala vite på tre miljoner kronor, om man inte genomför ett antal åtgärder för att komma tillrätta med belastningsskadorna bland styckare.

Arbetsmiljöverket inspekterade flera slakteriet i förra året, bland annat i Skara, och kunde konstatera att styckarna utsätts för en extrem fysisk belastning. Många har problem med värk i armar och axlar. Nu kräver Arbetsmiljöverket därför en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för styckarna.

Stefan Björnberg är huvudskyddsombud på Scan i Skara, och han säger att det beslutet inte kom som någon överraskning. Krav på förbättring har framförts tidigare men han tycker inte att Scan tagit frågan om styckarnas arbetssituation på allvar.

- Det känns som om de skjutit problemen framför sig, säger Stefan Björnberg.

Scan måste nu se till att styckare arbetar i kortare pass, får flera pauser och arbetsrotation. Och kvalitet på köttet som kommer in måste också förbättras, för ett stort problem för styckarna är att köttet är för hårt. Enligt Stefan Björnberg hårt som betong.

- Om man får bort de hårda kötten och kan styra mer vad individen gör på en dag så tror jag det blir bra, säger Stefan Björnberg.

Problemen ska vara åtgärdade senast 30 september nästa år, annars får Scan alltså betala vite på tre miljoner kronor.