Sänkt straff för våldtäkt

Hovrätten sänker straffet för den man i 20-årsåldern som tidigare dömts av Östersunds tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt.

Hovrätten anser inte att våldtäkten var grov och sänker straffet till två och ett halvt år. Även flickans skadestånd sänks.

Det var när en 15-årig flicka ville göra slut med sin pojkvän som han våldtog henne.

I Östersunds tingsrätt dömdes han till 4,5 års fängelse för bland annat grov våldtäkt, men nu har hovrätten för nedre Norrland sänkt det till 2,5 år. Den anser inte att våldtäkten var grov och sänker också flickans skadestånd med 50 000 kronor till 135 000 kronor.

Flickan var endast 13 år när hon började sällskapa med den sex år äldre mannen. De hade regelbundet sex med varandra innan flickan fyllt 15 år och hovrätten, liksom tingsrätten, fäller mannen även för sexuellt utnyttjande av underårig.

Han har vid upprepade tillfällen varit våldsam mot sin flickvän. Hovrätten bedömde våldet som så grovt att brottsrubriceringen här ändrades från misshandel, försök till misshandel, olaga hot och ofredande till grov fridskränkning.