Skövde kan få böta en miljon kronor

Skövde kommun har alltjämt förtvivlat svårt att ge sina gamla platser i äldreomsorgen och det kan stå kommunen dyrt.

Enligt en ny lag kan kommuner som inte kan ordna plats på ett äldreboende, inom tre månader, tvingas böta upp till en miljon till staten.

- Förra månaden var det 24 personer som behövde plats, men har vi de flesta fall lyckats att ge en plats tillslut. Nu däremot har vi fyra personer som vi inte har lyckats ordna boende för, säger Omvårdnadsnämndens moderata ordförande Katarina Johansson.

Sörbacka har hittills varit lösningen som är det gamla ålderdomshemmet i Värsås. Det hemmet beslutade politikerna att lägga ner 2003, men som fått en nådatid pga Skövdes akuta platsbrist.

Skövde är inte den enda kommun i Skaraborg som inte klarar att uppfylla tre-månadersregeln, men då handlar det om enstaka fall. I Skövde däremot har platsbristen varit akut i flera år.

- Skövde ligger långt efter andra kommuner i landet med att ta bort sina ålderdomshem. En del lever längre vilket inte man inte beräknade från början när det beräknades hur många platser som vi skulle ha inom äldreomsorgen, säger Katarina Johansson.