HSB bryter trenden med bostadsrätter

HSB i Göteborg satsar på hyresmarknaden. Samtidigt som alltfler hyresrätter ombildas till bostadsrätter så bryter HSB trenden och satsar på hyresrätter.

Och HSB räknar med att växa som aktör på hyresmarknaden i Göteborg.

HSB:s huvudsakliga uppgift är att organisera bostadsrättsinnehavare och för normalt deras talan. Men sedan en lång tid tillbaka har man också hyresrätter som är till för dem som bosparar i HSB och som kanske inte är redo att köpa bostad ännu.

– Vi har många unga bosparare som gärna vill ha en hyresrätt som första boendeform. Därför satsar vi på det, säger Lars-Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

Just nu äger HSB cirka 1400 hyresrätter i Göteborg, och man planerar att köpa fler. Hyresrätterna är ofta öronmärkta till unga bosparare, men en hel del hyrs ut oavsett ålder.

HSB:s senaste förvärv är bland annat på Tegnérgatan och Friggagatan i centrala Göteborg. Och när hyrsesfastigheterna köps upp så tror många av hyresgästerna att de kommer ombildas till bostadsrätter.

– Det finns en allmän uppfattning att HSB enbart jobbar med bostadsrätter. Så reaktionerna har varit lite överraskade när vi nämner att vi vill ha kvar lägenheterna som hyresrätter.