Anfallare: Markus Rosenberg - karriär

Klubb: Werder Bremen
Tidigare klubbar:
Malmö FF -2003
Halmstad 2004 (lån)
Malmö FF 2005
Ajax 2005-2007
Födelsedatum: 1982-09-27
Längd: 185 cm
Vikt: 76 kg

Debut:
22/1 2005 Sverige-Sydkorea 1-1
Mästerskapsmeriter:
Åttondelsfinal VM 2006.

Som femåring började Markus Rosenberg i Malmö FF:s fotbollsskola. Särskilt mycket väsen gjorde han inte av sig på vänsterkanten i försvaret.

Platsen som anfallare provade han på först som sextonåring. MFF:s juniorlag led en tillfällig brist i offensiven – och Rosenberg fyllde luckan väl. Flytten från försvarsplatsen blev permanent.

Säsongen 2000 gjorde han ett strålande resultat i juniorallsvenskan. 26 mål skrevs in i anteckningsblocket och den forne backen visade att han var att räkna med. Efter en sådan prestation ansågs han mogen för a-laget.

Van vid stenhård konkurrens
Allsvensk debut blev det redan i premiären nästföljande säsong. Malmö 2–0-besegrade AIK. Men helt lätt var det inte för 18-årige Rosenberg. Liksom tidigare under uppväxten var han inte superstjärnan och knappast nummer ett i anfallet.

Konkurrensen i Malmö var hård. I premiären mot AIK var det en viss Zlatan som gjort båda målen innan Rosenberg byttes in. Dessutom fanns ett annat anfallsvapen, Peter Ijeh, i klubben.

Redan under Rosenbergs första sommar i a-laget flyttade Zlatan till holländska Ajax. Det väckte hopp om en öppning. Men det blev nyinköpte Niklas Skoog, inte Rosenberg, som fick fylla platsen.

Nästkommande två år blev knappast bättre. Rosenberg fick sitta mycket på bänken och se Ijeh och Skoog lyckas på planen. Under våren 2003 fick han chansen när Ijeh skadats – men klarade inte av att spela till sig en ordinarie plats. På två säsonger blev det tre mål.

Genombrottet kom i Halmstad
Inför 2004 värvade laget Afonso Alves. Rosenberg behövde speltid och insåg att läget knappast hade blivit ljusare. Efter diskussioner med Halmstad lånades han ut från Malmö samtidigt som kontraktet förlängdes.

Flytten till Halmstad blev vändningen. I sin nya klubb fick han mycket speltid, tränarens förtroende och en säker plats i laget. Till sist blåste luft under vingarna. Rosenberg lyfte på allvar och blev allsvenskans skyttekung med 14 fullträffar.

Något guld lyckades emellertid inte den löpstarke anfallaren vinna. Rosenberg skadades inför sista omgången. I slutrundan förlorade serieledande Halmstad SM-titeln till – Malmö FF.

Het på transfermarknaden
Rosenberg plockades tillbaka till mästarna och fick spela i Royal league. Han gjorde det enda målet i förlustmatchen mot Brann. Men ryktesapparaten om en ny klubb hade redan dragits igång.

Inför den allsvenska premiären erbjöd Lokomotiv Moskva 15 miljoner i årslön för ett fyraårskontrakt. Rosenberg nobbade – inte förrän framåt sommaren skulle det bli klart med en ny klubb.

Som allsvensk skyttekung hade Rosenberg väckt intresset hos det blågula chefslägret. I januari 2005 hoppade han in mot Sydkorea – och räddade Sverige med sitt viktiga 1–1-mål. En riktig smakstart för den kvicke Rosenberg. ()

Succé i Holland
Ajax köpte honom av Malmö 2005. Rosenberg lämnade Sverige i mitten av sommaren och fick stående ovationer på hemmaplan efter avskedsföreställningen.

Första månaden i Holland blev tuff, men så småningom hittade han in i spelet. Tränaren Danny Blinds osvikliga förtroende hjälpte, liksom byte av spelsystem från 4-4-2 till 4-3-3. I sin roll på vänsterkanten har han blivit en målskytt av rang i klubben.

Succésäsongen i Ajax under årets gång har ökat värdet mångfalt på landslagsaktierna. Rosenberg vill vara en målspruta – något som han ännu har att bevisa i blågult.

Chansen att konkurrera ut Zlatan eller Henke är inte stor. Men strax där bakom fanns Rosenberg och väntade. Men i VM blev det ingen speltid.

Och efter VM under hösten och vintern hamnade han i frysboxen hos Ajax. Väldigt lite speltid. Men så i januari 2007 skrev han på för den tyska klubben Werder Bremen.

Där lossande det för Rosenberg under våren, han gjorde bland annat hattrick mot Hertha Berlin.

I juni samma år hamnade han mitt i händelsernas centrum när Christian Poulsen gav honom ett knytnävslag i magen under EM-kvalmatchen i Parken. Domaren dömde straff, en dansk åskådare sprang in och slog till domaren som blåste av matchen.

Svag insats mot Spanien
Med Henrik Larsson tillbaka i landslaget fick Markus Rosenberg ställa in sig på rollen som avbytare i EM 2008.

Rosenborg fick hård kritik för sin insats mot Spanien, då han kom in som ersättare för skadade Zlatan Ibrahimovic efter 45 minuter.

Säsongen 08/09 blev ingen succé för Markus Rosenberg. Ut och in i Werder Bremens startelva och bara sju mål i ligan och laget på tionde plats. Men i Uefacupen gick det desto bättre framför allt för laget som är framme i final mot ukrainska Sjachtar Donetsk.

Han hamnade allt längre från startelvan i Bremen och tappade också sin landslagsplats. Men så i slutet av augusti 2010 slog han till på övertid mot Sampdoria i kvalet til Champions league. Ett mål som tog matchen till en förlängning där avancemanget säkrades. 

Mikael Kulle
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se