Högt ljud hotar Hultsfredsfestivalen

Hultsfredsfestivalen gillar inte kommunens nya krav om att behöva sänka ljudet. En bullerkonsult ska nu kontrollera om volymen är för hög, vilket kan ge höga böter. Men det kan sluta med att hela festivalen läggs ner, säger festivalchefen Jan P Bordahl. (P3 Nyheter)

– Då kan ju vi välja att lägga ner festivalen och inte riskera pengarna, eller chansa på att vi klarar nivåerna, och om vi inte gör det får vi betala ett vitesbelopp.

Håller inte arrangörerna bullernivån på exempelvis bandet Sahara Hotnights uppträdande i sommar, så kan det komma att kosta.

Festivalen Sweden Rock i Blekinge har redan varnats och i sommar kommer de att få betala 50 000 kronor för varje framträdande som spelas för högt.

Jan P Bordahl säger att festivalen kan komma att läggas. Socialdemokraten Hans Holmdahl sitter i miljö- och byggnadsnämnden i Hultsfreds kommun som kan komma att varna arrangörerna och i förlängningen kräva dem på böter. Han tror inte det ligger allvar i Jan P Bordahls ord.

– Det tycker jag är under bältet. Det tror jag är ett slag i luften Det är ett rent skrämskott. Hela deras existens är ju festivalen, säger han.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se