Annelundsmordet - en bakgrund

Fem personer var inblandade i ett inbrott i en villa i Viskafors i november förra året. Det som hände där en onsdag blev upprinnelsen till att 32-åringen hittades mycket svårt misshandlad i Annelundsparken tidigt en söndagsmorgon två och en halv vecka senare.

Misshandeln av 32-åringen är utstuderad grym och bestialisk. Mördarna har skymfat hans kropp genom att klippa av honom håret på huvud och underliv samt målat könsorganet.

Misshandeln och skymfandet av offret är så grovt och grymt att åklagaren väljer att sekretessbelägga en del av dom fotografier som ligger som grund för åtalet.

Det började alltså i Viskafors en onsdag i november förra året. Fem personer var inblandade i ett villainbrott där bland annat två gevär stals.

Förutom den mördade var två personer som nu åtalas för mordet, med om inbrottet. Tidigare har två andra personer åtalats för just det inbrottet.

Inbrottet följdes av en bitter ovänskap mellan en del av de inblandade.

Båda familjerna har uttryckt att dom känt sig hotade och spänningen dem emellan har varit stark. Därför hålls rättegången i säkerhetssalen i Göteborg.

Enligt åtalet som lämnas in under måndagen så har misshandeln varit mycket svår. Det började med att en 32-årig kvinna som var nära bekant med den mördade, ringde mannen sent på lördagsnatten den 10 december och ville att han skulle komma till hennes lägenhet som ligger i närheten av Annelundsparken. Detta trots att hon enligt åklagaren visste, att i hennes lägenhet väntade tre personer på att misshandla mannen. Det var vad som också hände. De tre, 31, 26 och 25 år gamla männen hoppade på 32-åringen och sedan följde en utdragen, utstuderad och oerhörd hänsynslös misshandel som egentligen inte kan beskrivas i ord.

Skadorna ledde till att han dog på sjukhuset några timmar efter att han hittats i Annelundsparken.

Efter misshandeln fick 32-åringen ligga kvar i lägenheten i minst en timme innan han i en bil transporterades till Annelundsparken.

Dagen efter började de fem nu åtalade att undaröja spåren i lägenheten. Man skurade och slipade golvet, torkade blod från väggar och målade sedan över väggarna. Man torkade blod från möbler, slängde knivar, blodiga mattor, kläder och trasor. Men spåren fanns där ändå när polisens tekniker kom till platsen.

I det åtal som nu lämnats in finns också ett misshandelsåtal mot 26-åringen som är en av de nu åtalade för mordet . Han åtalas förutom för mord och vapenstölden för misshandel mot de andra inblandade i den här händelsen men också mot inblandade i vapenkuppen. Där framgår att 26-åringen höll ett närmast skräckregemente mot sina kumpaner genom att regelbundet misshandla dom med knytnävar, knivar och slägga.