Pakistanska islamister släppte poliser

I Pakistan har islamistiska studenter släppt tre polismän de kidnappat i huvudstaden Islamabad, men de håller fortfarande två polismän. Studenterna kräver att talibanliknande muslimska regler införs i Pakistan.

Uppemot 5000 poliser och halvmilitära styrkor finns nu i beredskap nära den så kallade Röda moskén i centrala Islamabad. Ett tag i går i kväll såg det ut som att styrkorna gjorde sig redo att storma moskén och frita tre ytterligare polismän som kidnappats av radikala studenter.

Moskéns ledare hotade att deklarera jihad, eller heligt krig, mot regeringen om säkerhetsstyrkorna ingrep. Men efter några timmar släpptes de tre poliserna, detta efter att myndigheterna utfärdat ett ultimatum.

Fortfarande hålls sedan tidigare två polismän inne i moskén. Pakistans myndigheter kritiseras av mera liberala pakistanier för att inte ha tagit i med hårdhandskarna mot den radikala moskén, vars ledare hotat sätta in självmordsbombare. Men myndigheterna fruktar ett blodbad om man försöker gå in i moskén med våld.

Hundratals studenter vid moskén, de kvinnliga iklädda svarta burkor, har senaste veckorna startat en talibanliknande antisyndkampanj, och bland annat varnat affärer för att sälja musik.

Nils Horner, Hong Kong
nils.horner@sr.se