Landstinget sparar pengar på metadonpatienter

Sundsvalls sjukhus tar nu över hela behandlingen av metadonpatienter.

Hittills har tunga narkotikamissbrukare skickats till Uppsala för att under sex veckor på sjukhus få sin metadondos inställd.

Nu ska istället behandlingen ske i öppenvård på Sundsvalls sjukhus.

- I runda tal handlar det om ett par hundra tusen kronor per patient som vi tar hem och som vi tillsammans med kommunen tidigare har lagt på utomlänsvård, säger Håkan Ottinger, enhetschef på beroendemedicinska enheten på Sundsvalls sjukhus.

Ser bara fördelar

Håkan Ottinger ser enbart fördelar med att patienterna nu flyttas från en lång sjukhusbehandling i Uppsala till öppenvård hemma. Han tror inte att det kommer att försämra vården.

- Nej, det hoppas jag verkligen inte att vi har inriktning att försämra vården för att det ska bli billigare, någon sådan inriktning finns inte, säger Håkan Ottinger.

Uppsalaläkare kritisk

Leif Grönbladh som är programchef för metadonbehandlingen i Uppsala är inte lika positiv, utan ser fördelar med att missbrukaren bryter med sitt gamla liv och får göra omställningen till metadon under en sjukhusvistelse.

- Ja, vår erfarenhet är att det blir en säkrare metadoninsättning om man gör det på en sluten vårdavdelning, säger Leif Grönbladh.

Ingrid Engstedt-Edfast

ingrid.engstedt-edfast@sr.se