Bandvagn i Byttorpssjön

En liten bandvagn med en fyra meter bred sax brummar runt i Byttorpssjön i Borås under tisdagen och klipper vass. Det här är andra insatsen för att se till att sjön inte växer igen, något många boråsare har klagat över. Men att skörda vass nu på våren, under fåglarnas häckningstid, väcker oro hos ornitologer. Enligt Richard Dahlgren som kör bandvagnen är det dock inget stort problem.

- Så länge man tar hänsyn så spelar det ingen roll. Förr eller senare stöter man på ett bo men då lämnar jag en liten ö där som är skyddad, säger Richard Dahlgren.

Richard Dahlgren är kringresande vassman, kan man säga, med ett distrikt där Uppsalatrakten är ena utkanten, Borås den andra. Han kör bandvagn som dels går på land, men som också flyter med banden som paddlar. Under ett litet tälttak och med hörselskydd med radio blir det många timmar i Byttorpssjöns vasskanter, i låg promenadtakt.

Första gången var han här i slutet av förra sommaren, nu är det andra behandlingen. En, kanske, två ytterligare klippningar ganska snart, sedan håller sig sjön lagom vassfri i 5-10 år i bästa fall, säger Richard Dahlgren.

- Man får bättre utsikt och en bättre utsikt när du går längs sjön. Fåglarna trivs likadant och fisken mår bättre.

Kennet Öhlund 
kennet.ohlund@sr.se