Stockholm berikas med ett Abbamuseum

Planerna på ett Abbamuseum tar form i Stockholm. Staden räknar med att det blir en av Stockholms största attraktioner inom bara några år.
– Abba är ett av våra starkaste varumärken, så det tillför något som Stockholm har saknat, säger finansborgarrådet Kristina Axén Olin.

Stockholms stad har bestämt sig för att rusta upp ett stort hundraårigt tullhus vid Stadsgården, nära Slussen, som sedan ska hyras ut till det nya Abbamuseet. Museet i sig kommer att drivas i privat regi. Enligt planerna ska det öppna våren 2009.

Super Trouper på Hindi. Abba har spelats över hela världen sedan 1970-talet och uppskattas ha sålt ungefär 370 miljoner skivor. Namnet Abba betyder fortfarande pengar.

En av de populäraste attraktionerna
Stockholms Stad har höga förväntningar på Abbamuseet.

– Jag tror att Abbamuseet inom en tvåårsperiod efter öppnandet kommer att ha mer än en miljon besökare, det är jag övertygad om, säger Martin Rosborg, VD på marknadsföringsbolaget Stockholm Visitors Board.

– Det innebär att man kommer ligga på topp fem eller sex av Stockholms attraktioner, säger han.

Den ökade turismen som Stockholm hoppas på skulle betyda mycket för staden enligt Kristina Axén Olin, som själv gillar Abba men har svårt att välja en favoritlåt.

- Dancing Queen eller Thank you for the Music kanske.

Vem av Abborna identifierar du dig med. Du får svara Björn eller Benny om du vill?

- Oj, den frågan har jag aldrig funderat på. Det skulle nog vara Björn faktiskt, för han håller fortfarande på med musik och det gör jag också, säger hon.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furstenbach@sr.se