Klimatframsteg osäkra på G8-mötet

Det är osäkert om det blir några framsteg i klimatfrågan på G8-toppmötet i Tyskland om två veckor. Det sa den tyska förbundskanslern Angela Merkel när hon presenterade den agendan för mötet.

– Det är viktigt att G8-länderna kommer överens om hur utsläppen av växthusgaserna ska minskas, men jag vet inte idag ifall vi kommer att lyckas, sa Angela Merkel i förbundsdagen.

Om knappt två veckor träffas ledarna för världens största industrinationer i badorten Heiligendamm vid Östersjökusten. Vid sidan om en rad ekonomiska frågor har klimatfrågan utvecklats till mötets stora ödestema.

Tyskarna har som ambition att G8-medlemmarna accepterar en skrivning om att klimateffekten måste begränsas.

Atmosfärens temperatur får inte stiga mer än två grader fram till år 2050. Ett sådant åtagande skulle förpliktiga G8-medlemmarna till drastiska sänkningar av koldioxidutsläppen.
Men modet bland det tyska förhandlarna har sjunkit ju närmare man kommit mötet.

USA är motspänstigt, Japan inte särskilt intresserat och länder som Kina och Indien, som också kommer att delta, även om de inte ingår i G8-gruppen, fruktar att deras ekonomiska utveckling skulle hämmas.

Merkel försvarar polisen
I Tyskland har förberedelserna inför mötet annars mest handlat om polisens säkerhetsåtgärder.

Demonstrationsförbud i närheten av ett 13 kilometer långt stängsel har vållat politisk debatt.

Vid en razzia mot globaliseringsmotståndare för två veckor sedan tvingade polisen somliga att lämna så kallade luktprover, så att spårhundar ska kunna hitta dem.

Metoden användes av den östtyska säkerhetspolisen STASI, vilket ytterligare spätt på kritiken. Men Angela Merkel försvarade i dag polisen.

– De som nu kritiserar säkerhetsåtgärderna, är de samma, som kommer att fråga varför polisen inte var förberedd om det utbryter våldsamheter, säger Angela Merkel.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se