Ny konflikt om ordförande i SSU

Det blåser upp till en ny ledarstrid i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU som i augusti ska välja ny ordförande. Nyligen föreslog en oenig valkommitté Jytte Guteland från Solna som ordförande.

Men de som istället vill se  Laila Naraghi från Oskarshamn som ordförande tänker inte lägga ned vapnen säger Jonas Gunnarsson från SSU i Värmland som sitter med i valkommittén.

– Laila står ju fast vid sin kandidatur så vi fortsätter att driva henne. Hon kommer att ta det till kongressen så att kongressen får ta ställning i frågan.

I många år har SSU haft stora motsättningar mellan en höger- och en vänstersida. Maktstriderna har avlöst varandra och distrikten har blåst upp sina medlemssiffror för att stärka positionerna inför viktiga omröstningar.

Försök få stopp på bråken
För att får slut på striderna presenterade därför en framtidskommission för två år sedan en sorts stilleståndsavtal som innebär att höger- och vänstersidan ska dela på makten i SSU.

Men nu råder motsättningar igen, fast nu med nya frontlinjer. Några av de största högerdistrikten har lierat sig med vänsterdistrikten och fört fram Jytte Guteland som kandidat, samtidigt som en majoritet av högerdistrikten i stället vill ha Laila Naraghi.

På hemsidor och bloggar talas om skitsnack och odemokratiska metoder.

Förslag snabbare än väntat
När valkommittén nyligen föreslog Jytte Guteland skedde det två veckor tidigare än vad som först var sagt och Jonas Gunnarsson är inte nöjd.

– Man gick så fort fram och man lyssnar inte på de distrikt som nominerat Laila. Det är en väldigt stor del av SSU som inte kommer att få någon representation i förbundsledningen och det är vi väldigt kritiska till.

Daniel Mathisen, ordförande för SSU i Stockholms län, som stöder Jytte Guteland håller inte med.

– Jag tycker inte alls att de argumenten håller. Vi var väldigt tydliga hela tiden med vad vi kände. När vi satt på förra mötet så såg vi ganska tydligt att de flesta distrikten hade nominerat. Det fanns en klar och tydlig majoritet.

– Det fanns ingen anledning för oss att förlänga processen. Det var ärligt mot medlemmarna, att de ska veta att de får ett besked att förhålla sig till på kongressen.

Bråken tröttar ut
Några större politiska skillnader mellan de båda kandidaterna är svåra att se, vad det handlar om är vilka personer som ska styra förbundet och hur terrorbalansen mellan högern och vänstern ska efterlevas.

Både Jonas Gunnarsson och Daniel Mathisen beklagar att det återigen blivit strid om ordförandeposten.

– Man blir trött på det. Det här har pågått i så många år nu vi har aldrig fått ha det lugnt och bra och fått vara enade, tyvärr, säger  Jonas Gunnarsson. 

– Jag tycker det vore skönt om vi kunde sluta hålla på så helt enkel och snacka om saker som är viktiga, snacka politik och sånt som betyder något för medlemmarna, säger Daniel Mathisen.

Varför fortsätter de här oenigheterna? 

– Tradition, historia, personkemi, gamla saker som hänt förr och käbbel som finns kvar, och jag tycker det är jättetråkigt.

– Jag tycker vi borde fokusera på det som är viktigt och framtiden istället för att hålla på med sånt, säger Daniel Mathisen.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se