Utred Sametingets tjänstetillsättningar

Förra kanslichefen på Sametinget, Lars Nila Lasko kräver nu en oberoende utredning av tingets tjänstetillsättningar. Han ser det som mycket allvarligt och olagligt att en person med lägre utbildning än andra sökande fått jobb - Det är näst intill omöjligt att det är så pass många från en organisation. Det är alltså mer än en tillfällighet, säger Lasko. Man kan starkt tro att det är politiska tillsättningar, säger han.

När sametinget tog över rennäringsadministrationen från länsstyrelserna behövdes fler folk på kansliet. 120 personer sökte de 6 nya tjänsterna. Av de 120 sökanden hade nio anknytningar till Svenska samernas riksförbund. Tre av dessa fick jobb på Sametinget.

- Det är olyckligt att man anställer folk med lägre kompetens än övriga sökanden. Det strider också mot grundlagen, säger Lars Nila Lasko. 

Trovärdigheten på spel
När statliga myndigheter anställer måste de först och främst se till utbildningsnivån och arbetslivserfarenheten hos de sökande. Vilket inte har skett i Sametingets fall, visar Sameradions granskning.

Lars Nila Lasko menar att Sametingets styrelse måste tillsätta en utredning om tjänstetillsättningarna. Han menar att anställda som kan tyckas vara politiskt tillsatta skadar Sametingets trovärdighet

- Det är viktigt att en myndighet är neutral i sin handläggning. De som vänder sig till sametingets administration, den samiska allmänheten, måste ha förtroende för Sametinget.

- Nu är det viktigt att det startas en utredning så att den samiska allmänheten för att återskapa förtroendet till sametinget och dess administration, säger Lars Nila Lasko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio