Sommarinfluensa kan vara fästingfeber

Så här års börjar det nästan bli en ritual att berätta om hur mycket vanligare fästingsjukdomarna borrelia och TBE blivit. Nu kan vi lägga en tredje sjukdom till listan - nämligen fästingfeber, rapporterar programmet Kropp & själ.

På Linköpings universitet har man gjort den största kartläggningen av sjukdomen hittills, och det visar sig att en av åtta undersökta någon gång haft fästingfeber, berättar infektionsspecialisten Marika Nordberg.

– Det här är en bakterie som infekterar vita blodkroppar, så man kan bli rejält sjuk. Det typiska är att man får som en sommarinfluensa: hög feber, frossa, sjukdomskänsla.

Välkänt bland veterinärer
I Sverige är fästingfeber välkänt bland veterinärer sen 30-talet, men det var först 1997 som man upptäckte det hos människan. Nu gör man den största studien hittills av hur vanligt det egentligen är.

I sydöstra Sverige, Kalmar, Blekinge och Östergötlands län, har man följt 250 patienter som sökt för besvär efter fästingbett. Dessutom så har man letat bland friska friska blodgivare efter antikroppar mot fästingfeber, som då alltså ska ha haft fästingfeber någon gång.

– Vi undersökte 150 blodgivare, och av dem hade 13 procent någon gång haft kontakt med fästingfeber. Så det finns i våra områden, berättar Marika Nordberg.

Det här är siffror som stämmer ganska väl med internationella studier. Det visade sig dessutom också vara väldigt vanligt med dubbelinfektioner, det vill säga att de som hade borrelia också ofta hade fästingfeber.

Sjuk trots feberfri
Men kanske det mest förvånande är att man faktiskt, trots namnet, inte behövde ha feber just för att ha fästingfeber. Marika Nordberg menar att det är svårt att ställa diagnos, men det finns ingen anledning att vara orolig. Det är inte kroniskt och många har det utan att veta om det:

– De flesta som får fästingfeber kan bli kortvarigt ordentligt sjuka, men sen går det över. Många människor har sannolikt också väldigt få symptom. Det är en mild sjukdom som ofta är självläkande. Man behöver inte ens antibiotika för att bli frisk.

Gustav Asplund
kropp@sr.se