Om konsumtion och moral

söndag 3 juni 17.00 i P1, med repris fredag 8 juni 21.03

En gång i tiden innebar politisk medvetenhet skepsis mot överkonsumtion och materialism. Då var det omoraliskt att äga mer än man behövde. Vulgärkonsumtion ansågs inte bara omoralisk och omedveten, utan också som orättvis, osolidarisk, odygdig och inte minst som ett utryck för obildning.

Idag har vår levnadsstandard och vårt ekonomiska utrymme för konsumtion ökat dramatiskt. Genomsnittspersonen har idag en materiell standard som bara kungligheter kunde leva upp till förr. Varumärkena Gucci, Louis Vuitton och Prada är lika kända som våra största skådespelare och sporthjältar. Men folkhemskonsumtionen sker inte utan problem, vi gör av med alltmer energi per capita och materialismen anses på sina håll urholka själen.

Har vi skapat oss ett drömsamhälle där stora delar av befolkningen äntligen får leva i välmåga eller har individualism och materialism gått över en anständighetsgräns och blivit omoralisk?

Gäster: Göran Rosenberg, journalist författare till boken Plikten profiten och konsten att vara människa, Katarina Bjärvall, författare till boken Vill ha mer och Per Bauhn, filosof vid Kalmar högskola.

Producent och programledare: Peter Sandberg.