Dom i Blåvitthärvan idag

I eftermiddag kommer domen mot IFK Göteborgs förre kassör Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson, samt spelaren Stefan Selakovic.

Överåklagaren Gunnar Stetler vill att alla tre döms till fängelse för bland annat grova skattebrott och grovt penninghäleri.

Det var 2003 som IFK Göteborg värvade Peter Ijeh från Malmö FF, trots att föreningen inte hade råd att betala den så kallade sign-on-fee på en miljon kronor netto, som Ijeh begärt. Lösningen blev att Nilsson gav Ijeh aktier för drygt 1,2 miljoner i en gåva, som aldrig beskattades. Enligt Ekobrottsmyndigheten var ”gåvan” en förtäckt form av lön, som borde legat till grund för skatt och sociala avgifter.

Spelaren Stefan Selakovic står åtalad för bland annat grovt penninghäleri. När Selakovic skrev på för IFK 2005, fick han 1,7 miljoner för mycket utbetalt i så kallad sign-on-fee.

Mats Persson sa till Selakovic att skicka 400 000 av pengarna till till agenten Kent Carlzon och att sätta in resten av pengarna på Jan Nilssons konto som ersättning för aktierna som Ijeh fått.