Syndikalister uppmanar till stöld

Syndikalistiska ungdomsförbundet uppmanar i en flygbladskampanj, som bland annat drivits i Nyköping, sommarjobbande ungdomar att ta med sig saker från jobbet, om de tycker att de får för låg lön. 

Lena Andersson, ordförande för fackförbundet Kommunalarbetareförbundet har ingen förståelse för den uppmaningen.

– Det är ju egentligen lite skrämmande att man uppmanar till att göra saker som är olagliga. Det kan vi inte på något vis ställa upp på, att det ska vara på det sättet. Vi uppmuntrar istället våra ungdomar att höra av sig om det uppstår saker som de tycker inte verkar schyssta.

Det var i förra veckan den damp ner i brevlådorna till bland annat hushåll i Nyköping, Syndikalistiska ungdomsförbundets tips till sommarjobbande ungdomar, som i mycket går ut på att hävda sin rätt och att inte bli utnyttjad.

Längst ner hittar man tipsen om lönen, där det står att om man får lägre lön än de andra anställda så ska man ” kompensera löneklyftan med extra fikapauser och lediga eftermiddagar. Gör som dina arbetskamrater plocka med dig användbara saker hem för att dryga ut lönen”.

Vi har flera gånger försökt nå representanter för Syndikalistiska ungdomsförbundet för en kommentar, men inte lyckats.

Anders Nilsson är facklig representant för syndikalisterna i Strängnäs och han säger i en personlig kommentar att han förstår att det kan vara kontroversiellt att uppmana folk att ta saker från jobbet, men att det är ju så det går till.

Lena Andersson hoppas att folk förstår att det här är något syndikalistiska ungdomsförbundet står för och inte andra fackförbund.

 Malin Marcko
malin.marcko@sr.se