DO stämmer Stockholmskrog

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) stämmer en restaurang i Stockholm för att ha nekat två personer inträde och tvingat en tredje att lämna krogen.

DO anser att agerandet från en vakt vid krogen starkt kan ifrågasättas och DO anser att de tre männen bör få skadestånd.

Det hela utspelade sig en lördagskväll, då de bestämt att de skulle möta en gemensam kamrat vid en krog i centrala Stockholm. Alla tre har en annan etnisk bakgrund än svensk. Mannen de skulle träffa kom till krogen tidigare och gick direkt in.

När de andra två kom dit blev det stopp. Dörrvakten hänvisade till att man måste reservera bord, men inga ANDRA gäster fick frågan om de reserverat bord, enligt anmälan till DO. Även vid ett senare tillfälle nekades de två männen att komma in på krogen och till slut fick den tredje mannen lämna krogen. En vakt sa då att det varit ett misstag att släppa in honom.

Restaurangen har senare uppgett att de tre männen nekades inträde för att en av männen var för berusad. DO misstänker att det är en efterhandskonstruktion och driver nu ärendet vidare till tingsrätten. DO yrkar på 50 000 kronor i skadestånd för den kränkning männen upplevt.