Krollilja, Lilium martagon L.

Krolliljan kommer från Syd- och Mellaneuropa, där den växer vild på ängar, i skogar och bland buskar. I slutet av 1500-talet kom den till norra Europa. Ibland kallas krolliljor för turkmössor, vilket beror på att kronbladen böjer sig kraftigt bakåt så att blomman påminner om en turban.  Artnamnet martagon är ett turkiskt ord för turban.

I Sverige har krolliljan odlats sedan 1600-talet och kan odlas i hela landet. Den förvildar sig gärna och blommar i juni och juli med mörkrosa eller vita blommor. Det finns även en mörkt vinröd varietet, som kallas brun krollilja. Löken är starkt gul och har använts både som föda och medicin.

Förökning sker främst via frön. Man kan själv göra många nya lökar genom att sätta lökfjäll. Ta upp en lök strax efter blomning, ta bort två lager med lökfjäll och sätt tillbaka moderlöken.  Sätt lökfjällen i en kruka med sandblandad jord med basen nedåt, lökfjället till hälften täckt med jord. Ställ in krukan i hobbyväxthus under vintern eller sänk ner krukan i jord utomhus. Sätt en lök per kruka nästa år.

Krolliljan är omtyckt av liljebaggen och små snäckor.