Campingar brister i säkerhet

Många av landets campingplatser slarvar med brandsäkerheten. Husvagnar och tält står för tätt och ibland saknas det släckutrustning. Men det är inte alltid de de flyttas - trots det. Frågan har aktualiserats i och med branden på sööndagsmorgonen på Trosa havsbad.

På Vilsta camping i Eskilstuna står Sven och Yvonne Bylund från Hallstahammar med sin husvagn alldeles intill en häck, trots att den borde stå en eller ett par meter ifrån. Göran Pettersson är den som driver Vilsta camping och han menar att alla campinggäster får information om hur de ska ställa sin husvagn, minst fyra meter från nästa husvagn eller förtält.

Det är något som också Räddningsverket rekommenderar, eftersom en brand inom bara några minuter kan sprida sig mellan husvagnarna. Informationsblad ligger också framme i receptionen om hur man ska stå.

Ett problem är enligt honom att campingpersonalen inte har tid och möjlighet att följa med ut på plats när gästen kommer. Men Sven och Yvonne Bylund har utan problem stått på Vilsta camping sedan första maj, så någon stenhård kontroll verkar det inte vara.

Nu måste de enligt, Göran Petterson, i alla fall flytta ut husvagnen någon meter. Trots att Sven och Yvonne är måna om brandsäkerheten, så vill de inte gärna flytta både husvagn och förtält. De tycker inte att det behövs, eftersom de är vana campare och noggranna med till exempel gasolen.

                                                       Ingela Martinsgård
                                                    ingela.matrinsgard@sr.se