Hundmisshandlare i Östhammar åtalas

En kennelägare och hunduppfödare i Östhammars kommun har åtalsanmälts till åklagare efter att det upptäckts att uppfödaren haft hundar inlåsta i en matkällare.

Upptäckten gjordes då en elmätare skulle läsas av i uppfödarens hem. En matkällare vid köket på en yta av tre gånger tre meter var full av avföring och urin, och efter upptäckten gjorde kommunens miljökontor en oanmäld inspektion. Stanken i matkällaren var då så stark att det var svårt att vistas där. Det handlade om ett utrymme i betong, med ett källarfönster och en lampa. Golvet var delvis täckt med spån, ochi spånet fanns högar med avföring och fläckar av urin. En del avföringshögar var täckta med mögel medan andra såg ut att vara bara en eller ett par dagar gamla.

Kennelägaren har uppgett att tre valpar vistats i matkällaren på nattetid, men varit utomhus dagtid under en period då ägaren varit upptagen med att flytta. Men djurskyddsinspektören konstaterar att storleken på avföringshögarna tyder på att det är vuxna hundar som vistats i utrymmet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu lämnat in en åtalsanmälan till åklagare för misstänkta brott mot djurskyddslagen. Kennelägaren har nu flyttat till annan ort.