Åtal mot man som spridit hiv

Den 27-årige man som smittat två kvinnor med hiv åtalades idag vid Göteborgs tingsrätt. Mannen åtalas för grov misshandel för att ha smittat de två kvinnorna.

Han åtalas också för försök till grov misshandel i ytterligare två fall, där han haft oskyddat sex med två kvinnor som inte blev smittade.

27-åringen hade haft sex med fem kvinnor utan att tala om att han var hiv-smittad. Två av kvinnorna smittades.

Händelserna började hösten 2005. Mannen har haft längre relationer med åtminstone två av kvinnorna. I mars 2007 upptäckte en smittskyddsläkare att flera hiv-smittade kvinnor haft sex med mannen som då blev tvångsisolerad av Länsrätten.

Under tvångsisoleringen gick mannen i terapi för att förstå hur viktigt det är att följa smittskyddslagens förhållningsregler. Den dag som tvångsisoleringen upphörde blev han gripen av polisen och har suttit häktad sen dess.

Tre av kvinnorna ska finnas på plats i rätten idag. En av de smittade har valt att inte medverka. För den femte kvinnan pågår fortfarande utredning och åklagaren har ännu inte kunnat väcka åtal.

Åklagaren räknar med att mannen kommer bli fälld, eftersom det mesta är erkänt; han har haft oskyddat, oinformerat sex med de här personerna.