Skatteverkets sökverktyg effektiva

Skatteverkets nya avancerade sökverktyg för internet har visat sig vara effektiva. Över 75 miljoner i obetalda skatter krävs nu in från olika internetaktörer.

Dag Hardyson leder Skatteverkets projekt för kontroll av e-handel.

– Enligt min uppfattning har vi väldigt bra grepp just nu.

Vad är det för sajter ni letar efter?

– Det kan vara spel, det kan vara pornografi eller astrologitjänster.

Skatteverket har specialprogram, så kallade spindlar, som skannar av internet och söker upp sajter. På stora skärmar i ett kontrollrum kan man se dem som färgglada punkter och hur de grupperar sig och det ger verket information om hur sajterna hänger ihop med varandra, om det till exempel är samma personer bakom flera.

195 ärenden utreds
Målet är att identifiera de här handlarna, se om de är registrerade och betalar skatt. Just nu är det 195 ärenden i landet som utreds för revision men Dag Hardyson uppskattar att han och hans kollegor plöjt igenom närmare 1 300 sajter.

– Det finns gott om sajter som är helt engelska eller amerikanska men som har svenska ägare. Man måste ju inte enbart rikta sig till den svenska marknaden utan det finns svenskar som bygger sajter som är helt inriktade på den utländska marknaden. De ska också betala skatt i Sverige.

75 miljoner kronor
De drygt 75 miljoner som Skatteverket nu kräver in är vad som hittats bara under första halvåret i år i en treårig specialsatsning på internethandel.

Den typ av sajter man nu granskar sysslar med en handel där det är ganska enkelt att styra intäkterna till utländska konton och det är därför de är särskilt intressanta, säger Hardyson.

Men vanliga köp- och säljmarknader som till exempel Blocket och Tradera ingår också i kontrollen men där används inte spindelprogrammen för de skulle ge information om varenda annons.

– Då är det bättre att man gå ut till bolagen som har de här marknadsplatserna och talar om att vad vi vill ha är de professionella handlarna på era platser. De som har ett stort antal annonser ute.

God marknadsföring
Trots att internet kan verka oändligt menar Dag Hardyson att Skatteverket i stor utsträckning hittar de här sajterna då de marknadsför sig ordentligt eftersom de vill att kunderna ska hitta dem.

– De som vi inte hittar kan man fråga sig hur mycket trafik de har till sina sidor. De är kanske ganska ointressanta ur vår synpunkt.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se