S i Lessebo kritiseras för maktmissbruk

Socialdemokraterna i Lessebo missbrukar sin maktposition.
Den kritiken kommer nu från en av centerns ledande politiker i kommunen, Anders Jonsäng, efter det uppmärksammade lånet på 23 miljoner kronor till ett hotellbygge i Kosta.

Socialdemokraterna förlorade sin egen majoritet i Lessebo i det senaste valet.
Men partiet kan ändå fortsätta regera kommunen på egen hand, framför allt på grund av att Sverigedemokraterna inte haft någon kandidat att sätta in på sin plats i kommunfullmäktige.
När det stod klart så visade det sig att maktbalansen i fullmäktige trots allt lutade över till socialdemokraternas fördel.
Det tydligaste och mest kritiserade exemplet på när socialdemokraterna utnyttjat sin maktposition är just 23-miljonerkronorslånet till Kosta Köpmanshus, som kommunen äger tillsamans med miljadären och entrepenören Torsten Janssons New Wave Group.
Efter att länsrätten slagit fast att det här var ett olaglig gynnande av en enskild näringsidkare så bestämde sig den inre kretsen inom partiet för att göra tvärt emot vad domen sa - utan att informera eller diskutera frågan med något annat parti. Miljonerna lånades upp och betalades ut.
Ett agerande som oppositionen stämplats som maktfullkomlighet.
Anders Jonsäng, en av kritikerna, anser att det här är en så viktig fråga att den skulle ha förts upp till kommunfullmäktige, oavsett om utgången skulle blivit den samma eller inte

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se