Lasso Fredag 13/7

Att simma är stort - simma långt är större!

Eva Berglund från Jönköpings Simsällskap är bäst i Sverige på att simma långt i öppet vatten. Att simma en mil tar två timmar, ibland mer om det är stora vågor.

Eva, som är 23 år, bor i Frankrike numera, men är just nu hemma i Sverige och tävlar. Förra helgen vann hon tre olika lopp i Vansbro i Dalarna och om två veckor deltar hon i vanliga sim-SM i bassäng i Halmstad.

Odd Clausen träffade Eva på en, i hans tycke, lämplig plats.

Båthus på väg att flyta bort

Översvämningsskadorna i länet blir allt fler. Lassos reporter Jessica Sonelius har varit i samhället Sommen, vid sjön Sommen, där vattennivån fortfarande stiger. Och först träffade hon Eva Kroge, som fick avbryta sin semester och åka hem till villan vid Sommens strand.

Monica får inspiration i sin sagoträdgård

På söndag är det inspirationsdag för alla trädgårdsentusiaster! Då är det nämligen dags för det årliga evenemanget ”Öppen Trädgård”, där speciellt utvalda trädgårdsägare visar resultatet av år av planering, plantering och rensning för ömsom avundsjuka, ömsom fascinerade besökare.

En av de som öppnar sin trädgård på söndag är Monica Mattsson i Forsa utanför Sävsjö. Lassos reporter Jenny Almlöf har redan varit där.

För Monica Mattson hänger trädgården nära samman med konsten. Hon målar mycket och idéerna till tavlorna föds i trädgården. Det är där hon hämtar inspiration och blommorna har stor plats i hennes tavlor. Men det är nog trädgården, som är det största konstverket av alla med sina harmoniska färger.