Damm i Röttle hotar brista

Ett intensivt regnoväder under lördagskvällen har översvämmat delar av länet och hotar nu dammen i Röttle utanför Gränna. De boende har evakuerats.

Hela Röttle by spärrades av under natten och 15 personer evakuerades av Räddningstjänsten från sina hem. Nu uppges faran för ras överghängande.

– Vi spärrar inte av området för skoj skull, säger brandingenjör David Högberg.

Vid två tidigare översvämningar har dammen i Röttle motståndskraft minskat, därför vidtar Räddningstjänsten nu flera säkerhetsåtgärder eftersom vattnet står flera centimeter över dammens brädd.

– Skulle dammen brista har jag fått uppfattning att den tar med sig fastigheterna längs ån, det är så pass högt tryck på vattnet, säger Anders Lövgren, yttre befäl på Jönköpingspolisen som finns på plats i Röttle.

Avspärrat länge
Hela Röttle by kommer att hållas avspärrad under dagen. Vid 15-tiden utvärderas situationen, och Räddningstjänsten beslutade i samråd med Jönköping Energi att fortsätta hålla området avstängt.

I Bottnaryd, Mullsjö, Habo, Visingsö och Gränna drabbades man också av stora mängder regn på kort tid under lördagskvällen, vilket skapade nya problem med översvämningar.

Flera bostäder drabbades – och en personbil voltade vid Gyllene Uttern på E4:an där vattnet låg 10 centimeter högt. En person skadades, men inte allvarligt.

Tromb utanför Bottnaryd
Strax väster om Bottnaryd drog något så ovanligt som en tromb fram och skapade förödelse omkring sig på en flera kilometer lång och hundra meter bred sträcka.

– Stora träd har ryckts upp och vräkts iväg. Plåt på taken hade singlats iväg i luften och satt sig i trädstammarna. Jag har jobbat i 25 år på Räddningstjänsten och aldrig sett något liknande, säger brandmästare Kjell-Åke Romfors.

Ingen person var i vägen för tromben.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se