Många bötfällda danska cyklister

777 cyklister i Köpenhamn fastnade i polisens kontroller och fick böter förra veckan. Det efter att trafikpolisen i Köpenhamn hade en speciell insats mot just cyklister.

Cyklisterna i Köpenhamn far fram på ett farligt sätt och för att ändra deras beteende och trafikmoral så var trafikpolisen extra uppmärksam på cyklister i förra veckan. 777 cyklister fastande i kontroller och fick böter. De cyklade på trottoarer, de cyklade mot färdriktningen, mot enkelriktat och på andra ställen de inte får. Men de allra flesta som fick böter cyklade mot rött och det är också den värsta förseelsen, tycker Olle Kahr, operativ chef för trafikpolisen i Köpenhamn.

– När föräldrar med barn på cykeln kör mot röt kan man undra vilken uppfattning om trafikreglerna barnen skall få i framtiden, säger Olle Kahr.

Han tycker också att cyklisternas framfart är extra farlig på sommaren då många turister besöker Köpenhamn.

Utländska turister är inte vanda vid de köpenhamnska cyklisternas sätt att fara fram i bland mot trafikreglerna och därför är det viktigt att cyklisterna skärper sig och på sikt kan den här kampanjen kanske förbättra trafikvettet hos dem.