Uppåt för fjällräven i år men dyster framtid på längre sikt

Klimatförändringar och annat som människor åstadkommer i form av miljöförstöring är det stora hotet mot fjällräven på lång sikt. Men just i år är det ändå ett bra år för fjällrävar.

I Vindelfjällen har man hittills registrerat två kullar, där det finns valpar. I Borgafjäll finns det 7 kullar och totalt har man registrerat 20 kullar i Sverige. Det är en uppgång jämfört med i fjol då bara 3 kullar registrerades. Uppgången beror på att det finns gott om sork och lämmel.

Det säger Anders Angerbjörn, professor vid Stockholms universitet. Han är i Ammarnäs och arbetar med fjällrävsforskning inom det nordiska Fjällrävsprojektet.

Projektet är ett samarbete mellan myndigheter, forskningsinstitutioner, organisationer och företag i Sverige, Finland och Norge. För att hjälpa den hotade fjällräven så skjuter man dess värsta fiende rödräven. Dessutom arbetar man med stödutfodring, information och avlyser områden från ripjakt.

Men på lång sikt är Angerbjörn pessimistisk om framtiden för fjällräven.

- På lång sikt har fjällräven ingen som helst möjlighet att överleva. Den klarar inte kommande klimatförändringar och allt annat som människan ställer till med, säger han.