Film stoppas på festival i Bangkok

Imorgon inleds Bangkoks internationella filmfestival, för femte gången. Under tio dagar kommer drama, dokumentärer och kortfilmer från framförallt Sydostasien att visas.

Men en film har plockats bort från programmet , efter påtryckningar från Iran. Det är den tecknade filmen Persepolis, som vann pris i Cannes och som handlar om en flickas uppväxt under den islamiska revolutionen. Filmen är inte lämplig att visas på festivalen, den ger en alltför negativ bild av landet, menade man från Iran, och festivalrrangörerna, där Thailändska turistministeriet ingår, böjde sig.

Totalt ska ett 100 filmer visas och festivalen som hålls för femte året i rad riktar in sig på nya asiatiska filmskapare.

Den kinesiska spelfilmen Parken, bygger på vad som varje söndag sker i parker runt om i Kina. Smådesperata kinesiska föräldrar möts i parkerna med foto och CV på sina vuxna barn som passerat giftasåldern, och försöker hitta andra föräldrar med passande son eller dotter.

Men Bangkoks filmfestival försöker annars lägga tyngdpunkten på sydasiatisk film, som den vietnamesiska filmen Rebellen, om det franska kolonialstyret på 20-talet , eller Sleepwalking trough the Mekong, en kambodiansk/amerikansk produktion, i nån sorts musikalisk roadmovie.

Den mest uppmärksammade Thailändska filmen heter Dorm, en prisbelönt historia om en ung pojke på en internatskola där övernaturliga saker inträffar. Känns temat igen! Men filmen SKA inte ha några likheter med Harry!

Lena Bejerot

lena.bejerot@sr.se